Ensuring food adequacy globally remains one of the biggest challenges and aquaculture will be contributing to food security. Greece has the ideal environmental for Aquaculture, a production activity that today is an important sector of livestock production. The expansion of aquaculture production requires the growth of aquafeed production. The challenge of the industry is to identify sustainable alternatives to fishmeal on which present aquafeeds are largely based. The utilization of plant feedstuffs is an essential requirement for future development of aquaculture. Promising candidate plant ingredients are the forage legumes. Legume proteins are of high quantity and have a balanced amino acid profile. The use of locally available legumes, could directly contribute to the sustainability of fish farming in Greece. Furthermore, such cultivation could help unexploited areas of Greece to develop through agricultural production. Legumes contain, however, several endogenous antinutritional factors and Biotechnology can play a significant role in improving the nutritional value of legumes by using modern processes. These include fermentation and use of exogenous enzymes to enhance feed utilization. The exploitation of organisms during fermentation processes represents the first pillar of the proposed research and it is an innovative approach towards the improvement of legumes. The second pillar focuses on the exploitation of biotechnological methods, such as the use of exogenous enzymes that will be modified and optimised for the nutritional upgrade of legumes as feed ingredients in European sea bass rations. The overall objective of this work is to exploit, optimize and test modern biotechnological methods to improve the nutritional quality of forage legumes, cultured in Greece, as components in diets for sea bass.
To πρόγραμμα στόχο έχει τη στήριξη της βιώσιμης βιομηχανίας υδατοκαλλιέργειας στη χώρα μας δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες που παράγουν ιχθυοτροφές να χρησιμοποιούν υψηλής διατροφικής αξίας εγχώριες πρώτες ύλες καθώς και τη στήριξη της αειφόρου γεωργίας κτηνοτροφικών οσπρίων (όπως φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλι, λούπινο), που χρησιμοποιούνται ήδη από πρωτοπόρους αγρότες και κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο έργο θα συμπράξουν 3 από τα κορυφαία στο κλάδο τους ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας.
To ΕΛΚΕΘΕ με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ)
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας
Επίσης, στο πρόγραμμα θα συμμετέχει η εταιρεία ΣΑΩ-ΑΒΕΕ η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας και στο εμπόριο νωπών ιχθύων.