Βιολογικός έλεγχος παθογόνων σε εκκολαπτήρια ιχθύων με χρήση βακτηριοφάγων
Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία κοκτέιλ φάγων με δραστικότητα έναντι των Vibrio που ενδημούν στα ελληνικά εκκολαπτήρια ψαριών και η διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης τους ως «έξυπνου» απολυμαντικού για τις ζωντανές τροφές. Με τον τρόπο αυτό, στοχοποιούνται βακτήρια τα οποία είναι δυνητικά παθογόνα και όχι τα ευεργετικά βακτήρια που θα βοηθήσουν την υγιή ανάπτυξη των ψαριών. Από την υλοποίηση του έργου αναμένεται να αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα καινοτόμος μεθοδολογία για την αντιμετώπιση των βακτηριακών παθογόνων που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στα περιβάλλοντα των εκκολαπτηρίων. Η μεθοδολογία αυτή, είναι ασφαλής και περιβαλλοντικά φιλική. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά λεπτομερής καταγραφή των βακτηριακών ειδών σε εκκολαπτήρια και θα μελετηθούν οι συσχετίσεις των βακτηριακών πληθυσμών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων παραγωγής στα εκκολαπτήρια αλλά και μεταξύ διαφορετικών τύπων εκκολαπτηρίων. Η γνώση που θα παραχθεί θα αποτελέσει τη βάση για περεταίρω παρεμβάσεις με στόχο την παραγωγή ποιοτικού γόνου από τα ελληνικά εκκολαπτήρια ιχθύων.