Application of Smart Systems for enhanced fish management
and welfare in cage aquaculture
Εφαρμογή έξυπνων συστημάτων για τη βελτίωση της
διαχείρισης και της ευζωίας των ψαριών σε συνθήκες
καλλιέργειας σε κλωβούς
ΣΥΝΟΨΗ
Σκοπός
η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και η ανάπτυξη νέων συστημάτων (στα πλαίσια της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας) τα οποία θα εφαρμοστούν στη βιομηχανία των υδατοκαλλιεργειών με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης και το γρήγορο εντοπισμό καταστάσεων που σχετίζονται με την υγεία και, επομένως, με τις συνθήκες διαβίωσης των ψαριών που εκτρέφονται σε ιχθυοκλωβούς.
Στόχοι
Σχεδιασμός, ανάπτυξη και επαλήθευση των ακόλουθων μονάδων για την καλή διαχείριση κάθε μονάδας υδατοκαλλιέργειας: 1. Συστήματος βελτίωσης των μεθόδων ταΐσματος με: – Εκτίμηση μέσου ατομικού μεγέθους – Προσδιορισμό της συνολικής βιομάζας ανά ιχθυοκλωβό – Εκτίμηση απωλειών τροφής 2. Συστήματος παρακολούθησης και διατήρησης των συνθηκών καλής διαβίωσης ψαριών με: – Εκτίμηση της συμπεριφοράς του πληθυσμού σε κάθε ιχθυοκλωβό – Αναγνώριση προβλημάτων υγείας ψαριών
Αποτελέσματα
Άμεσα αποτελέσματα της χρήσης των προτεινόμενων συστημάτων αφορούν στην αύξηση του εμπορεύσιμου όγκου προϊόντων της υδατοκαλλιέργειας αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων καθώς: – μέσω της προτεινόμενης αυτοματοποίησης επιτυγχάνεται η επίβλεψη των ιχθυοκλωβών και η πραγματοποίηση μετρήσεων ψαριών συνεχώς και με υψηλή ακρίβεια (>90% ακρίβεια στην εκτίμηση ατομικού μήκους/βάρους και εκτίμηση βιομάζας), – γίνεται παρακολούθηση των απωλειών τροφής (επιτεύχθηκε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο κι ακρίβειας αναγνώρισης pellet τροφής άνω του 80%), επομένως είναι εφικτός ο σχεδιασμός βέλτιστων πρακτικών ταΐσματος για εξοικονόμηση στη χρήση τροφής – τέλος, επιτυγχάνεται έγκαιρος εντοπισμός μη κανονικών συμπεριφορών (ακρίβεια >80%) και παθολογιών (ακρίβεια >75%) που μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση σε όλο τον πληθυσμό και να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας, στη μη-διακοπή της ανάπτυξης των ψαριών λόγω ασθενειών κι έτσι σε εξοικονόμηση πόρων και αύξηση της διαθέσιμης προς εμπορία ποσότητας ιχθυηρών/προϊόντων