-

epanek-sketo

PROJECT DETAILS
  • Category : ΕΣΠΑ 2014-2020
  • Project Title : MagnetoFish
  • Principal Investigator : Nikos Papandroulakis
  • Budget : 56.140,00 €
  • Start / End Date : 2019-2022

Η δημιουργία κοινών υποδομών στην ανοικτή θάλασσα τόσο για παραγωγή αιολικής ενέργειας όσο και για την εκτροφή θαλασσινών ειδών ψαριών αποτελεί ήδη προτεραιότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αντικείμενο μελέτης και σχεδιασμού. Όμως η αλληλεπίδραση αυτών των δραστηριοτήτων δεν είναι γνωστή. Συμπεριφορικά πειράματα έχουν δείξει ότι τα μεταναστευτικά ζώα χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της γης για τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση τους αλλά η φυσιολογική βάση αυτής της συμπεριφοράς παραμένει ελάχιστα κατανοητή. Γενικά δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για το αισθητήριο σύστημα που διέπει την αλληλεπίδραση των οργανισμών με τα μαγνητικά πεδία ενώ ελάχιστα είναι γνωστά για τις ενδεχόμενες επιδράσεις του μαγνητικού πεδίου στην γενικότερη φυσιολογία, ευζωία και απόδοση ενός οργανισμού.


Στο παρόν έργο θα εξεταστεί η επίδραση Η/Μ πεδίων με ισχύ αντίστοιχη αυτών που παρουσιάζονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας. Θα γίνει προσπάθεια καθορισμού της κυτταρικής/φυσιολογικής βάσης της απόκρισης στο Η/Μ πεδίο, με τη διερεύνηση και τον χαρακτηρισμό μαγνητικών κυττάρων στο λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και το μαγιάτικο (Seriola dumerili). Επίσης, θα εξεταστεί η επίδραση του μαγνητικού πεδίου στην κίνηση και την συμπεριφορά και ο πιθανός ρόλος του αισθητηριακού συστήματος της πλευρικής γραμμής. Τέλος, θα διερευνηθεί ο μοριακός μηχανισμός απόκρισης στα μαγνητικά πεδία μέσω μελέτης της γονιδιακής έκφρασης  (qPCR) συγκεκριμένων γονιδίων, σε άτομα που θα προκληθεί διαταραχή του προσανατολισμού μετά από έκθεση σε μαγνητικό παλμό.


Σε επίπεδο παραγωγής – απόδοσης των ψαριών,  θα μελετηθεί η επίδραση Η/Μ πεδίων 5-20 mT στην κινητική συμπεριφορά τους, στη γενικότερη φυσιολογία και στον μεταβολισμό. Η πειραματική προσέγγιση θα περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών κατασκευών και εξειδικευμένου λογισμικού για την μελέτη της συμπεριφοράς, τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας μεταβολικών θαλάμων και τον προσδιορισμού αιματολογικών, βιοχημικών, ενζυμικών, ανοσολογικών και ορμονικών δεικτών μεταβολισμού, καταπόνησης και ευζωίας.


Επιτυχής υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα συνεισφέρει στην εκτίμηση της επίδρασης των μαγνητικών πεδίων, που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, στη φυσιολογία των εκτρεφόμενων ψαριών επιτρέποντας την ανάπτυξη οικονομικά σημαντικών δραστηριοτήτων.