ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΦΙΛΕΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ & ΦΑΓΚΡΙΟΥ
ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
ΔΙΑΚΕΝΩΝ
Improving of produced gilthead sea bream and pagrus fillets by reduction of the gaping problem
Η εμφάνιση διάκενων στο φιλέτο (gaping) είναι διάλυση του συνδετικού ιστού (μυοκόματα) μεταξύ των μυϊκών ινών στο φιλέτο του ψαριού. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη βιομηχανία που έχει ως δραστηριότητα τη φιλετοποίηση ψαριών.
Σκοπός: Να μελετηθεί το φαινόμενο της διακένωσης στα φιλέτα εκτρεφόμενης τσιπούρας και φαγκριού με σκοπό να βρεθούν οι τρόποι περιορισμού ή και (ιδανικά) εξάλειψης του προβλήματος εμφάνισης gaping στα φιλέτα της τσιπούρας
Στόχοι:
1. Να περιγραφεί το φαινόμενο, ώστε να μπορεί να υπάρχει μία κλίμακα αξιολόγησης,
2. Να μελετηθούν πως επιδρούν οι φυσικές παράμετροι. Θα βρεθούν οι κρίσιμες τιμές pH και θερμοκρασίας σώματος που ευνοούν το gaping.
3. Να μελετηθούν στην τσιπούρα εξωγενείς παράμετροι επίδρασης στο gaping του φιλέτου και συγκεκριμένα: Διατροφή και επιθανάτιο στρες.