-

PROJECT DETAILS
  • Category : ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants, ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants 2021-2028
  • Project Title : TRAWLCARBON
  • Principal Investigator : Alexis Conides
  • Budget : 0,00 €
  • Start / End Date : 2024 -
Networking actions for the decarbonization of the Mediterranean trawl fishing fleet in relation to selectivity, impact on the sea bottom environment and climate change

Η σκοπιμότητα του παρόντος έργου έγκειται στην ανάγκη δικτύωσης των επιστημόνων προκειμένου να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση της αλιείας με μηχανότρατα στο επίπεδο των υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων (2020) αναφορικά με την απεξάρτηση της βιομηχανίας από ορυκτά καύσιμα έως το 2050. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά από χρόνια ότι η διαχείριση της αλιείας στα ύδατα της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι γενική αλλά εξειδικευμένη λόγω της διαφορετικής γεωμορφολογίας των υδάτων αυτών (π.χ. Μεσόγειος, Βόρεια Θάλασσα, Βαλτική, Βόρειος Ατλαντικός κ.λπ.) και του τρόπου αλιευτικής εκμετάλλευσης σε κάθε περιοχή.

Στο παρόν έργο λαμβάνεται υπόψη η διαφορετικότητα 2 κύριων θαλάσσιων χώρων με Ευρωπαϊκή σημασία και συμφέροντα (Μεσόγειος Θάλασσα και Βόρειος Ατλαντικός) καθώς και τα χαρακτηριστικά της αλιείας σε καθεμία δηλαδή την πολυειδικότητα της αλιείας στη Μεσόγειο και την μονοειδικότητα της αλιεία στις βόρειες Ευρωπαϊκές θάλασσες. Επίσης λαμβάνεται υπόψη και η διαφορετική εκτιμώμενη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις δύο περιοχές.

Οι σκοποί του έργου είναι: 1.δικτύωση για τη αμφίδρομη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας πάνω σε θέματα απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα της αλιείας με μηχανότρατα στην Ευρώπη στοχεύοντας τα ύδατα της Ε.Ε. στη Μεσόγειο και το Βόρειο Ατλαντικό. Η δικτύωση θα επιτρέψει την καλύτερη διεξαγωγή ερευνητικών έργων στο μέλλον καθώς θα είναι διαθέσιμη η βασική κρίσιμη μάζα επιστημόνων είτε για να παράσχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη είτε συνεργασία σε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έργα (π.χ. HORIZON). 2.επίσκεψη και ενημέρωση από εμπλεκόμενους στην αλιεία με μηχανότρατα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νορβηγία (αλιείς, διοικητικούς και την αλιευτική βιομηχανία) αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και επίτευξης των στόχων, την δυνατότητα των εμπλεκομένων να υιοθετήσουν τις επιστημονικές συμβουλές και τα μέχρι τούδε αποτελέσματα αναφορικά με τη βελτίωση στην κατανάλωση καυσίμων 3.αξιοποίηση της ομάδας και της συνεργασίας που θα δημιουργηθεί με την οργάνωση 1 υβριδικού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αποδέκτες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη της διοίκησης σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο το πρόβλημα των ορυκτών καυσίμων και τις πολιτικές μείωσης της εξάρτησης από αυτά, την κλιματική αλλαγή και τη επίπτωση στο περιβάλλον. Μέρος του έργου (Πακέτο Εργασίας 2) επίσης αφορά τη δημιουργία βάσης δεδομένων βιβλιογραφίας που θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους για την πλήρη ενημέρωση τους.