ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞΥΠΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙοΤ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Π.Ο.Α.Υ.
ΣΥΝΟΨΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΗΣ
Σκοπός: Η φιλοσοφία IoT (Internet of Things) βασίστηκε στην ανάγκη για την ταχεία και αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών σημείων και βασίζεται στα συστήματα SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) με τη δημιουργία ενός δικτύου αριθμού περιφερειακών τερματικών και ενός κεντρικού τερματικού συλλογής δεδομένων. Οι εφαρμογές τέτοιων έξυπνων δικτύων είναι σήμερα μια από τις σύγχρονες προκλήσεις για την διαδικτύωση και καλύτερη διαχείριση συστημάτων και εγκαταστάσεων.
Το αντικείμενο το έργου είναι η πρώτη εφαρμογή τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) (α) στην περιβαλλοντική διαχείριση παράκτιάς ζώνης και (β) σε βιομηχανικές εφαρμογές παρακολούθησης λειτουργίας εγκαταστάσεων, με εφαρμογή στην ιχθυοκαλλιέργεια σε επίπεδο Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
Στόχοι: Είναι η διερεύνηση της εφικτότητας, σχεδιασμός και κατασκευή ενός πρωτότυπου δικτύου αισθητήρων θαλάσσης, αέρος και κτιριακών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ο.Α.Υ. Θεσπρωτίας (Λωρίδα Σαγιάδας). Το σύστημα που προτείνεται είναι στην αιχμή της καινοτομίας καθώς δεν έχει γίνει τέτοια εφαρμογή δωρεάν τηλεμετρίας με τοπικό ιδιόκτητο δίκτυο ΙοΤ. Το όφελος του έργου είναι κατ’ αρχάς περιβαλλοντικό και υποδομής καθώς ενισχύει με τα αποτελέσματα του την αειφορική διαχείριση μιας περιοχής Π.Ο.Α.Υ. με την εγκατάσταση ενός συστήματος τηλεμετρικής παρακολούθησης (α) της ποιότητας και κατάστασης της θάλασσας και (β) παρακολούθηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που επίσης αποτελεί και νομοθετικό στόχο (και υποχρέωση) για την ορθή οργάνωση μιας περιοχής Π.Ο.Α.Υ.