-
PROJECT DETAILS
- Category : ΕΣΠΑ 2014-2020
- Project Title : ENTOMO4FISH
- Principal Investigator : Stavros Chatzifotis
- MIS : 5045857
- Budget : 26.500,00 €
- Start / End Date : 2019 - 2022
Insect meal as an alternative source of protein in the aquafeed for fish farming
Abstract
The necessity of replacing fishmeal with other sources of protein is imperative due to the global increase in both the human population and the consumption of aquaculture products. At the same time, the increasing demand for fish meal, supplied by fish stocks, in the diet of farmed species, exacerbates the problem of existing overfishing. This research project focuses on insect meal as an alternative source of protein in farmed fish feeds, focusing on the most important fish species of Mediterranean aquaculture, the gilthead seabream and the European sea bass. In particular, the research at ENTOMO4FISH focuses on vertically integrated production, that is, from the rearing of different insect species fed with different substrates for the production of insect meal with optimum composition. The provided insect meal after processing will be examined in fish feeds using a holistic approach. Their digestibility, acceptance by fish, as well as parameters such as growth, welfare, intestinal microbiome, physiological fish responses, metabolic and immunological genes, as well as the quality of the final product, will be examined. At the same time, the proposal focuses on the traceability of commercially available insect meal products in the Greek market in order to ensure the quality of both aquafeed and fish. Finally, the possibility of mass production of the tested insects with the most efficient substrates under Greek conditions is considered.
Τα εντομοάλευρα ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών στα σιτηρέσια των εκτρεφόμενων ιχθύων
Περίληψη
Η ανάγκη υποκατάστασης των ιχθυαλεύρων με άλλες πηγές πρωτεϊνών κρίνεται επιτακτική εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης τόσο του πληθυσμού της γης, όσο και της κατανάλωσης προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Παράλληλα η αύξηση της παρεχόμενης από τους φυσικούς πληθυσμούς ιχθύων, πρωτεΐνης στα σιτηρέσια των εκτρεφόμενων ειδών, επιδεινώνει το πρόβλημα της ήδη υπάρχουσας υπεραλίευσης. Η παρούσα πράξη επικεντρώνεται στα εντομοάλευρα ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών στα σιτηρέσια των εκτρεφόμενων ψαριών, με έμφαση στα σημαντικότερα είδη της Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, την τσιπούρα και το λαβράκι. Συγκεκριμένα η έρευνα στην ENTOMO4FISH εστιάζει στην καθετοποιημένη παραγωγή, δηλαδή την εκτροφή διαφορετικών ειδών εντόμων σιτιζόμενα με διαφορετικά υποστρώματα για την παραγωγή εντομοαλεύρων με τη βέλτιστη σύνθεση. Τα παρεχόμενα εντομοάλευρα μετά από επεξεργασία, θα εξεταστούν στα σιτηρέσια ψαριών με ολιστική προσέγγιση. Θα εξεταστούν η πεπτικότητά τους, η αποδοχή από τα ψάρια, καθώς και παράμετροι όπως η αύξηση, η ευζωία, το εντερικό μικροβίωμα, η φυσιολογική απόκριση του εκτρεφόμενου ψαριού, μεταβολικά και ανοσολογικά γονίδια, καθώς και η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Παράλληλα η πρόταση εστιάζει στην ιχνηλασιμότητα των διαθέσιμων εμπορικών σκευασμάτων εντομοάλευρων στην Ελληνική αγορά, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφών, αλλά και του ψαριού. Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα μαζικής παραγωγής των υπό εξέταση εντόμων με τα αποδοτικότερα υποστρώματα υπό Ελληνικές συνθήκες.
Σκοπός και στόχοι
Σκοπός είναι η βελτιστοποίηση της χρήσης των εντομοαλεύρων, προερχόμενων από τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είδη εντόμων (Tenebrio molitor, Hermetia illucens και Musca domestica) στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Οι επιμέρους στόχοι του έργου αφορούν:
1. Ιχνηλασιμότητα διαθέσιμων εμπορικών σκευασμάτων εντομοαλεύρων στην Ελληνική αγορά.
2. Εκτροφή διαφορετικών ειδών εντόμων υπό διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες με διαφορετικά θρεπτικά υποστρώματα ανάπτυξης για την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας και ποσότητας εντομοαλεύρων
3. Ποιοτική ανάλυση και διατροφική αξία των προαναφερόμενων εντομοαλεύρων
4. Ιn vivo πεπτικότητα των εξεταζόμενων εντομοαλεύρων σε τσιπούρα και λαβράκι
5. Επίδραση των εντομοάλευρων στη διατροφική συμπεριφορά των εκτρεφόμενων ιχθύων
6. Επίδραση των διαφορετικών εντομοαλεύρων στην αύξηση και την ευζωία εκτρεφόμενων ειδών ψαριών (τσιπούρα, Sparus aurata και ή/λαβράκι, Dicentrarchus labrax), μέσω της μελέτης των παρακάτω παραμέτρων:
• μορφομετρικά χαρακτηριστικά,
• παράμετροι αύξησης και υγείας,
• ιστολογικές αναλύσεις,
• βιοχημικές αναλύσεις πλάσματος και ιστών,
• εντερομικροβίωμα,
• ανοσολογικοί δείκτες,
• μεταβολικοί δείκτες
7. Ποιότητα του τελικού εδώδιμου προϊόντος
8. Εκτίμηση δυνατότητας μαζικής παραγωγής εντομοαλεύρων με τα αποδοτικότερα υποστρώματα υπό Ελληνικές συνθήκες.
Διάχυση
Η διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα επιτευχθεί με τις ακόλουθες δράσεις:
(α) παρουσιάσεις σε Εθνικά και Διεθνή συνέδρια του κλάδου,
(β) εκλαϊκευμένα άρθρα στον τοπικό τύπο και επαγγελματικά περιοδικά του κλάδου και
(γ) συγγραφή επιστημονικών δημοσιεύσεων για υποβολή σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Οι δραστηριότητες αυτές θα είναι υπό την ευθύνη των επιστημόνων που εμπλέκονται στις επί μέρους επιστημονικές ενότητες.