-

PROJECT DETAILS
  • Category : ΕΣΠΑ 2014-2020, ΕΣΠΑ 2021-2027
  • Project Title : hBluemr
  • Principal Investigator : Aristomenis Karageorgis
  • MIS : 6004913
  • Budget : 974.181,52 € (TOTAL)
  • Start / End Date : 2021-2026
Έρευνα και καινοτομία αιχμής στο υδάτινο περιβάλλον για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της Γαλάζιας Οικονομίας

Cutting edge research and innovation on aquatic environment for fostering entrepreneurship and Blue Economy
Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου Πράξης

H Γαλάζια Οικονομία περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο υδάτινο περιβάλλον και αποτελεί αντικείμενο μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου τομέα στην ΕΕ. Στα πλαίσια αυτής εντάσσονται τομείς και δράσεις όπως η περιβαλλοντική τεχνολογία, η υδάτινη βιοτεχνολογία, η διατροφή σε σχέση με υδατοκαλλιέργειες, νέα υλικά για λιμενικές κατασκευές κ.α.

Η περιβαλλοντική τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχει θετικές επιπτώσεις στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η υιοθέτηση περιβαλλοντικών τεχνολογιών στα θαλάσσια οικοσυστήματα παρέχει λύσεις σε μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών προβλημάτων. Αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σχετικών με τη διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων, ώστε να επιτευχθεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση (GES) των υδάτινων συστημάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Δύναται επίσης να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για συνέργια σε εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η γαλάζια βιοτεχνολογία αποτελεί έναν σημαντικό αναδυόμενο πυλώνα της γαλάζιας ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εστιάζει στη διερεύνηση και την εκμετάλλευση διάφορων θαλάσσιων οργανισμών με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως νέα φάρμακα, καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν συστατικά φυσικής προέλευσης. Η τάση της αγοράς για φυσικά προϊόντα δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ανταγωνιστικές εξειδικευμένες αγορές με νέα βιο-υλικά υψηλής αξίας, η παραγωγή των οποίων βασίζεται στην έρευνα και ανάλυση της θαλάσσιας ζωής.

Η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Η έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση ασθενειών που προσβάλλουν τους εκτρεφόμενους ιχθείς είναι καθοριστικής σημασίας για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών. Επιπλέον, η ανάγκη του κλάδου να βελτιστοποιήσει διατροφικά και οικονομικά τις ιχθυοτροφές που καταναλώνουν οι εκτρεφόμενοι ιχθυοπληθυσμοί οδηγεί στη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης πιο κατάλληλων αλλά και παράλληλα, περισσότερο αποδοτικών, ιχθυοτροφών, οι οποίες παράλληλα συνδυάζονται και με μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η κατασκευή λιμενικών και υποθαλάσσιων έργων προϋποθέτει γεωμορφολογική αποτύπωση, υψηλής ανάλυσης, του θαλάσσιου πυθμένα με τη χρήση ειδικών γεωφυσικών – ηχοβολιστικών οργάνων. Ειδικά σε περιοχές ανεξερεύνητες, καθώς και σε περιοχές μεγάλου βάθος, στις οποίες τοποθετούνται υποθαλάσσιοι αγωγοί και καλώδια, η δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης ανοίγει νέες επιστημονικές οδούς, προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως και να προβλέψουμε τους υποθαλάσσιους γεωκινδύνους, να σχεδιάσουμε σωστά τις υποθαλάσσιες κατασκευές και να εξερευνήσουμε το θαλάσσιο πυθμένα σε ότι αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά.