Έρευνα και ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών λειτουργικών τροφίμων, υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένων με ιχθύλεαια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αξιοποιώντας παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά οξέα με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, σε ποσότητες κλινικά αποδεδειγμένα ωφέλιμες για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η σύνθεση των προϊόντων θα περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο θα προκύψει από την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών- υδατοκαλλιεργειών.
Αντικείμενο & στόχοι του έργου
Από τις πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις της μελέτης των Επτά Χωρών, μέχρι την πρόσφατη αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2010 από την UNESCO, περισσότερες από 6.000 δημοσιευμένες εργασίες έχουν αναδείξει την σημασία της, ως υγιεινό πρότυπο διατροφής. Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα τονίζουν πως σημαντικό μέρος των ευεργετικών της δράσεων στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Βασική ομάδα τροφίμων του Μεσογειακού προτύπου, με αντιφλεγμονώδη δράση λόγω του αυξημένου περιεχομένου της σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι οι ιχθύες. Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Το παρόν ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στον Αγροδιατροφικό τομέα που μπορούν να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για την εγχώρια ανάπτυξη της οικονομίας στον τομέα της εναλλακτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και της παραγωγής λειτουργικών τροφίμων προστιθέμενης διατροφικής αξίας και αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με διεθνείς προεκτάσεις. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην απομόνωση και παραγωγή ιχθυελαίων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα από παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό νέων λειτουργικών τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις δράσεις που θα αναπτυχθούν σε βιομηχανική κλίμακα.